Deelnemers Ode aan ZandvoortTijdens de opening van de expositie "Kunst en kunst van bron tot zee" wordt er een korte presentatie gegeven over het leven en werk van Bert Haanstra en de relatie met Zandvoort en Heemstede.

Bert Haanstra (1916-1997) was een van Nederlands grootste cineasten. Daarnaast was hij ook een verdienstelijk fotograaf, schilder en tekenaar. Hij verwierf nationale en internationale faam met films en documentaires als Fanfare, Glas, Alleman, De stem van het water, Bij de beesten af, Nationale Parken … noodzaak, Vroeger kon je lachen, etc. Haanstra filmde in ons land op tal van plaatsen en locaties, zoals aan het strand, in dierenparken, in musea, vanaf vaartuigen en vanuit helikopters. Vakmanschap, een goed oog voor detail, humor en improvisatie werden door hem kundig gecombineerd. Haanstra won vele filmprijzen. Hoogtepunt was natuurlijk de Oscar voor Glas (1960). Niet eerder werd deze prijs aan een Nederlandse film toegekend.

Bert Haanstra kwam regelmatig in Zandvoort. In 1964 wint de cineast de ‘Prix de Joke’ voor zijn film Alleman. In hotel Bouwes ontvangt hij uit handen van Simon van Collem de bronzen Loeres. Een jaar later is Haanstra opnieuw in Bouwes, ditmaal als juryvoorzitter voor de ‘Prix de Joke’ 1965. Voor Bij de beesten af filmt de cineast op het circuit de GP van 1971. Acht jaar later is hij opnieuw op het circuit, ditmaal voor een antislipcursus. In het voormalige Monopole Theater (Stationsplein) draaiden ook de grote succesfilms van Haanstra zoals Fanfare en Alleman.

Er is een wandeling beschreven, die een (film)kunst verbinding tussen Heemstede en Zandvoort, start bij Huis te Manpad in Heemstede en eindigt bij het treinstation van Zandvoort. Wandelaars kunnen met de folderwandeling de (film)locaties terugvinden en de inspiratie die de cineast had hier beleven. Tevens wil de wandeling een blijvende herinnering zijn aan een van Nederlands grootste cineasten.

Kledendracht in het museum

De privé collectie van Bob Gansner is overgedragen aan Folklorevereniging de Wurf. De leden van de Wurf hebben er met liefde en zorg een uitgebreide kledingschouw van gemaakt, waar kleding van rond 1875 getoond wordt.

Donna Corbani - Olieverfschilderijen

Lange zomerse dagen met vrienden op het strand, woeste golfen en dramatisch wolken in de winter. Lopen door het centrum en een praatje maken. Rust en natuur opzoeken in de duinen. Zandvoort. Sinds 1994 mijn dorp. Het blijft inspireren. Geboren in Californië en opgegroeid in een huis met uitzicht op de stille oceaan, een leven zonder strand en zee is voor mij ondenkbaar. Voor de liefde ben ik naar Nederland gekomen en uit mijn liefde voor kunst ben ik al meer dan 20 jaar bezig met kunstwerken maken en internationaal exposeren, vanuit het eigen atelier in Zandvoort aan Zee.

Klein en groot gelijktijdig, deze plek heeft mij omarmd. Hier heb ik de ruimte en vrijheid gevonden om mij te kunnen ontplooien. Schilderen, reizen, exposities en cultureel evenementen plannen en bijwonen zijn voor mij belangrijk. Maar vooral mijn visie delen en connecties maken met mensen, daar gaat het om. Gelukkig zijn en genieten van het leven. De mooiste momenten leg ik vast in olieverf of als sculptuur

Marco Termes

Geboren: 09-10-1957 op de Brederodestraat 65 te Zandvoort. Het derde kind van Jan Termes en Olga Termes-Huhnholz. Zijn vader was een strandpachter. Hijzelf is op strand opgegroeid. Op zijn dertiende schreef hij zijn eerste gedichten. Op zijn zeventiende zijn eerste manuscript. Eerste publicatie op zijn tweeëntwintigste. Hij heeft filosofie gestudeerd. De universiteit heeft hij vroegtijdig verlaten.

Hij heeft meer banen gehad dan een zebra strepen. Op zijn tweeënveertigste is hij full time schrijver geworden. Inmiddels heeft hij elf literaire werken op mijn naam staan. Romans, korte verhalen, poëzie. Vanaf januari 2016 fotografeert hij ook. Schilderen en tekenen doet hij louter ter ontspanning. Mijn grootste bronnen van inspiratie zijn de (menselijke) natuur en mijn grote liefde Lilia.

Schilderclub OOK Samen in Pluspunt

Elke dinsdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur komen de deelnemers van de schilderclub van OOK Samen bij elkaar om te schilderen. Zij leren van elkaar, inspireren elkaar en exposeren samen. Bijgestaan door een aantal creatieve vrijwilligers ontstaan de mooiste creaties.

“De schilderclub vind ik geweldig initiatief; het brengt me op ideeën en geeft me een stukje gezelligheid” zegt een van de deelneemsters tevreden.

Wilt u ook een keer meedoen? Dat Kan! Voor aanmelden en meer informatie kunt u terecht bij Jolanda Meier tel.023-5740330 of via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Anne Laoût

Inspiratie haal ik voornamelijk uit organische vormen uit de natuur. Deze combineer ik vaak op een bepaalde manier met het menselijk lichaam. Ik houd van werken op en naar het lichaam.

Alina Blasquez

Stort zich naast textielontwerpen en fotograferen sinds begin 2016 op Broderie d’Art. Deze manier van borduren wordt gehanteerd in grote modehuizen met materialen zoals kralen, pailletten en swarovski. Deze methode past zij toe om stoffen te versieren en texturen te creëren.

Het Genootschap Oud Zandvoort

Doelstelling van het Genootschap is om het boeiende verleden van Zandvoort als vissersplaats en badplaats levend te houden. Het Genootschap heeft een respectabel archief: zo’n 22.000 digitale beelden en het gaat al snel in de richting van 25.000. Ook wordt er hard gewerkt aan de digitalisering van oude filmbeelden, die we met plezier laten zien tijdens onze Genootschapsavonden. Daarnaast werkt het GOZ mee aan presentaties van allerlei organisaties en instellingen.

Leden van het Genootschap hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de tentoonstelling: Van Kust en kunst van bron tot zee. Deze ode aan Zandvoort.

'Ode aan Zandvoort’

Een eenmalig glossy magazine dat verbindend werkt. Een cadeau van de ondernemers aan alle inwoners van hun dorp. Een bewaarexemplaar!

‘Ode aan Zandvoort’ geeft een levendig beeld van het dorp en zijn karakter, de geschiedenis, de bijzondere plekken, de inwoners, van jong tot oud én de ondernemers. Deze uitgave is de papieren optelsom van de schakels in de gemeenschap: het maakt de verbinding tussen inwoners, bedrijven en gemeente. Om iedereen (nog) een stapje dichter bij elkaar te brengen, voor (nog meer) gezamenlijk woon- en werkplezier.

'Ode aan Zandvoort’ © is een initiatief van en is uitgegeven door Koester media.

Bregje van den Eijnde - Zandvoort

Maakt Keramiek schalen met reliëfs en het thema Natuur. In haar werk is de fascinatie voor structuren en vertakkingen duidelijk zichtbaar.

Hans van Pelt - Nieuw werk te zien