• Zandvoorts Museum Groepen
  • Zandvoorts Museum groepen

Rondleidingen

Wilt u een rondleiding met groep door het museum, laat het ons weten. Of wilt u een mooie dorpswandeling door Oud Zandvoort, of een cultuurhistorische wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Kinderen en families

Gratis workshops Kunst en Vliegwerk, verjaardagsfeestjes, spreekbeurtenpakketten en kleurplaten

Scholen

Informatie voor basis-, voortgezet- en hoger onderwijs.

Keuze uit verschillende thema's

Educatie scholen

Bij het Zandvoorts Museum krijgen kinderen van groep 1 tot en met 8 en het voorgezet onderwijs de kans om meer te leren. Niet alleen over vroeger en nu!
scholen1
Er zijn naast de vaste educatie onderwerpen als wonen, werken en communicatie. Ook speciale educatie programma’s waarbij de kinderen “leren kijken naar kunst” of bezig zijn met “duurzaamheid”.

Ons educatieprogramma is ingedeeld in thema’s. Voor elke groep kan het thema aangepast worden naar de leeftijd van de kinderen. Onze educatieve medewerkers zullen de kinderen uitleg geven op hun niveau.

Bekijk hier de thema's

Wonen

Korte omschrijving; Met het thema Wonen gaan de leerlingen honderd jaar terug in de tijd en maken ze kennis met het dagelijkse leven van …… (1900). In het museum staat een koffer klaar en deze mag uitgepakt worden. Daardoor start de ontdekkingstocht van een stukje geschiedenis,

Hoe woonde men vroeger en hoe is dat nu! Wat voor voorwerpen gebruikte men?

In de koffer zitten voorwerpen die het verhaal vertellen. De kinderen kunnen alles vast pakken en ontdekken!

Voor wie: groep 1 t/m 8

Groepsgrootte: max. 25 leerlingen

Waar: in het museum

Duur: 1,5 uur

Prijs: € 65,- per klas

Kerndoelen/leergebieden: geschiedenis, leerlingen op een zinvolle en spannende manier kennis laten maken met het museum en de begrippen van ‘vroeger’ en ‘nu’.

Werken

Korte omschrijving:  een leuke en leerzame manier het leven rondom …… te ontdekken. Welke beroepen waren er?  Denk hierbij aan vissersvrouw of ……

In het museum staat een koffer klaar, deze mogen zijn openen en daarmee begint de ontdekkingstocht naar wie deed wat vroeger.

Voor wie: groep 1 t/m 8

Waar: in het museum

Duur: 1,5 uur

Prijs: € 65,- per klas inclusief koffie/thee begeleiders en limonade voor de kinderen

Kerndoelen/leergebieden: de kinderen leren niet alleen over het dagelijkse leven rond …. (historie) maar reflecteren het ook op het heden. Hoe is het nu in het dagelijkse leven en wat is er anders?

Leer kijken

Korte omschrijving:

Eerst gaan de leerlingen samen met de educatiebegeleider door het museum. Leer kijken; wat zie je? Wat ziet een kunstenaar. Wat is kunst?

Daarna gaan ze een tekening van elkaar maken. Maak je eigen kunstwerk en kijk naar elkaar!

Voor wie: groep 3 t/m 8

Waar: in het museum

Duur: 1,5 uur

Prijs: € 65,- per klas inclusief koffie/thee begeleiders en limonade voor de kinderen.

Kerndoelen/leergebieden: Oriëntatie op jezelf, je omgeving, samen kijken.

Duurzaamheid

Korte omschrijving:  Duurzaamheid staat steeds vaker op de agenda. Maar het behelst meer dan geen plastic op de grond gooien. Aan de hand van een verhaal leren de kinderen meer over afval en het milieu.

Maken gezamenlijk een kunstwerk van afval.

Voor wie: groep 3 t/m 8

Waar: in het museum

Duur: 1,5 tot 2 uur

Prijs: € 65,- per klas inclusief koffie/thee begeleiders en limonade voor de kinderen

Kerndoelen/leergebieden: onderzoekend, bewust zijn van milieu en je omgeving. De gevolgen van het hedendaagse leven en de productie van afval op de omgeving en dieren. Creativiteit.

Communicatie

Korte omschrijving: (dorpsomroeper, telefoon, radio en flessenpost).

De kinderen volgen samen met een educatie medewerker de verschillende manieren van communicatie van vroeger tot nu. Hoe werd er vroeger nieuws verspreid. Hoe beleef iedereen op de hoogte. Ze bewandelen de weg van flessenpost, naar dorpsomroeper tot radio en telefoon!

Voor wie: groep 1 t/m 8

Groepsgrootte: max. 25 leerlingen

Waar: in het museum

Duur: 1,5 uur

Prijs: € 65,- per klas inclusief koffie/thee begeleiders en limonade voor de kinderen

Kerndoelen/leergebieden: beleven, historie, communiceren

Speurtocht door het museum

Speciaal voor de kleuters en groep 3 en 4 is er een speurtocht ontwikkeld die de kinderen rondleid door het museum. Per ruimte zijn er vragen die de kinderen en hun begeleider kunnen beantwoorden. Van een stukje geschiedenis tot leuke weetjes.

Bij de start wordt er voorgelezen uit “Kees de Muis” en de kinderen kunnen een tekening maken van één de vaste objecten van het museum (bomschuit of visloper). In de stijlkamers zal één van de educatievrijwilligers verhalen vertellen over wat er te zien is.

Voor wie: groep 1 tm 4

Groepsgrootte: max. 25 leerlingen

Waar: in het museum

Duur: 1,5 uur

Prijs: € 45,- per klas inclusief koffie/thee begeleiders en limonade voor de kinderen of € 2,50 per kind

Kerndoelen/leergebieden: beleven, historie, kijken

Kinderen en families

Groepengroepen1


Ga samen de mooiste verhalen en weetjes ontdekken uit de collectie van het Zandvoorts Museum.

- Kinderspeurtocht zelfstandig - € 1,- per kind

Je kunt de speurtocht ophalen bij de balie van het Zandvoorts Museum. Als je alles goed hebt ingevuld kan je je cadeautje ook bij de balie ophalen.

- kinderspeurtocht begeleid museum - € 2,50 per kind

Onder begeleiding van een museumvrijwilliger ga je samen de speurtocht maken. Je mag van alles vragen. Als jullie samen alles hebben ingevuld mag je bij de balie van het museum een kadootje komen ophalen. 


Kinderpartijtje:

Wij maken een onvergetelijk feest van je verjaardag. Ben je jarig of heb je gewoon iets te vieren? Dan kan je je feestje houden bij het Zandvoorts Museum. Even lekker rondkijken door het museum, limonade met iets lekkers, samen een mooi knutselwerk maken of schilderen.

Kosten: 7,50 per kind

Duur: 1,5 tot 2 uur

Begeleiding door een medewerker van het museum

Groepsgrootte: minimaal 6 tot maximaal 15 kinderen


 

Erfgoedleerlijn
Doel: om alle basisschoolleerlingen van Zandvoort, gedurende hun basisschooltijd ieder jaar kennis te laten maken met een erfgoedinstelling in Zandvoort. Zo zullen er 7 thema’s van de meest belangrijke erfgoedonderwerpen uit Zandvoort worden belicht.

De leerlingen zullen de basisschool verlaten met ruim voldoende kennis over het erfgoed van hun eigen dorp. Zij zullen een positieve kijk hebben op hun omgeving en op het verwerven van deze kennis.

Groep 1 en 2 – Wonen in Zandvoort
Omschrijving lessen: de kinderen luisteren naar het verhaal en voeren een kringgesprek waarin ze bedenken wat voor soort huizen er zijn en bepalen ze wie er in een oud en wie in een nieuw huis woont. Men kan oude ansichtkaarten en historisch foto’s bekijken en vormen zich een beeld van het Zandvoort van vroeger. Bezoek aan het Zandvoort Museum en de kinderen maken een kijkdoos of kleden een pop aan in kledendracht

Groep 3 – Strandjutten
Omschrijving lessen: De kinderen luisteren naar een deel van het boek Juttertje Tim. Een kringgesprek over eigen ervaringen met strandvondsten. Thuiszoeken de kinderen bewaarde vondsten en presenteren dat aan de groep. Kinderen richten zelf een juttersmuseum in, maken ook kaartjes met uitleg erbij. De kinderen maken kennis met het fenomeen flessenpost en bezoeken het Juttersmuseum.

Groep 4 – Vissersleven in Zandvoort
Omschrijving lessen: De leerlingen kunnen een bezoek krijgen van de Bomschuitenbouwclub. Ze horen een verhaal over de historie van de bomschuiten. Hierna bouwen ze zelf een boomschuit.

Groep 5 – Reddingswerk op zee
Omschrijving lessen: de kinderen zoeken de reddingsbrigade in Zandvoort. De kinderen luisteren naar de geschiedenis van de reddingsbrigade. Ze bekijken oude foto’s en zien hoe het vroeger ging. Daarna maken de kinderen een werkblad over de geschiedenis van de reddingsbrigade en maken een affiche.

Groep 6 – Visserspad
Omschrijving lessen: de kinderen kunnen bezoek krijgen van de folklorenvereniging De Wurf. Zij luisteren naar wat er vertelt wordt over de visverkoop(loop) routes van vroeger. De leerlingen onderzoeken hoe het vervoer vroeger was geregeld en kunnen een fietstocht maken over het Visserspad.

Groep 7 – Oude gebouwen
Omschrijving lessen: Nav een presentatie van de leerkracht bekijken de leerlingen oude gebouwen van Zandvoort en oude straatgezichten. In groepjes maken de leerlingen een plattegrond met de gebouwen. Ze wandelen door Zandvoort en kijken welke gebouwen er nog zijn en maken een tijdsbalk.

Groep 8 – In verzet (oorlog)
Omschrijving lessen: de leerlingen luisteren een deel van het boek ‘in verzet’ over het oorlogsleven van Hannie Schaft. Door het boek herkennen de kinderen namen uit de nabije omgeving van Zandvoort, zoals Haarlem, Bloemendaal en Overveen. Bekijken een presentatie over Zandvoort in de
Tweede Wereldoorlog en presenteren hun bevindingen.

Voor meer informatie over educatie en erfgoedleerlijn vanuit Zandvoorts Museum, kunt u contact opnemen met Yanthe Otto. Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.