Rondleidingen

Met een groep genieten van een rondleiding in het Zandvoorts Museum. Of je nu een kunstkenner bent of niet. Er komen altijd leuke weetjes naar boven tijdens een rondleiding. U bent van harte welkom.

Nieuwsgierig geworden? Voor meer informatie neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wandelingen

Onder begeleiding van een gids door het oude centrum van Zandvoort wandelen. Samen de mooie dorpswandeling door Oud Zandvoort lopen. 

Of een cultuurhistorische wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen maken?

Via het Zandvoorts Museum kunt u een wandeling met gids reserveren. Meer informatie, neem contact op via info@zandvoortsmuseum.nl

Scholen

Informatie voor basis-, voortgezet- en hoger onderwijs.

Keuze uit verschillende thema's

Educatie scholen

Bij het Zandvoorts Museum krijgen kinderen van groep 1 tot en met 8 en het voorgezet onderwijs de kans om meer te leren. Niet alleen over vroeger en nu! 

Wat kan er allemaal met of bij het Zandvoorts Museum gedaan worden?


scholen1 

Bezoek aan het museum;

  • Breng met de klas een bezoek aan het Zandvoorts museum. En kijk rond in de stijlkamers, water en vuurwinkeltje, de wonderkamer met 70 Zandvoortse objecten met ieder zijn verhaal. Maak kennis met Jaapje van Zandvoort. Bekijk de wisseltentoonstellingen en breng een bezoek aan het Kees de Muis huis.

Speurtocht:

  • Het geheim van Zandvoort

Erfgoedleerlijn

  • Digitale website met thema’s plus kisten voor op school. https://erfgoedleerlijnzandvoort.nl/

Wandelingen

  • Beeldenbuitenroute
  • Natuur/bunkerwandeling AWD
  • Sloppieswandeling (oud Zandvoort wandeling)

Workshops

  • Kijken naar kunst (workshop)
  • Portret schilderen (workshop)
  • Beeldhouwen
  • Kees de Muis (huis, voorlezen en kleine speurtocht)
  • Onkie de Clown met speciaal programma

De workshops kunnen we ook combineren met les op school (ateliermiddag) en dan afronden met een bezoek aan het museum.

Programma kan worden afgestemd met de school. Per workshop of activiteit aantal leerlingen afstemmen. De bijdrage kunnen worden vergoed in overleg uit het educatiefonds van de school.

Graag contact opnemen met het Zandvoorts Museum: telefonisch bereikbaar van woensdag t/m vrijdag op 0235050972 of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Erfgoedleerlijn
Doel: om alle basisschoolleerlingen van Zandvoort, gedurende hun basisschooltijd ieder jaar kennis te laten maken met een erfgoedinstelling in Zandvoort. Zo zullen er 7 thema’s van de meest belangrijke erfgoedonderwerpen uit Zandvoort worden belicht.

De leerlingen zullen de basisschool verlaten met ruim voldoende kennis over het erfgoed van hun eigen dorp. Zij zullen een positieve kijk hebben op hun omgeving en op het verwerven van deze kennis.

https://erfgoedleerlijnzandvoort.nl/

Groep 1 en 2 – Wonen in Zandvoort
Omschrijving lessen: de kinderen luisteren naar het verhaal en voeren een kringgesprek waarin ze bedenken wat voor soort huizen er zijn en bepalen ze wie er in een oud en wie in een nieuw huis woont. Men kan oude ansichtkaarten en historisch foto’s bekijken en vormen zich een beeld van het Zandvoort van vroeger. Bezoek aan het Zandvoort Museum en de kinderen maken een kijkdoos of kleden een pop aan in kledendracht

Groep 3 – Strandjutten
Omschrijving lessen: De kinderen luisteren naar een deel van het boek Juttertje Tim. Een kringgesprek over eigen ervaringen met strandvondsten. Thuiszoeken de kinderen bewaarde vondsten en presenteren dat aan de groep. Kinderen richten zelf een juttersmuseum in, maken ook kaartjes met uitleg erbij. De kinderen maken kennis met het fenomeen flessenpost en bezoeken het Juttersmuseum.

Groep 4 – Vissersleven in Zandvoort
Omschrijving lessen: De leerlingen kunnen een bezoek krijgen van de Bomschuitenbouwclub. Ze horen een verhaal over de historie van de bomschuiten. Hierna bouwen ze zelf een boomschuit.

Groep 5 – Reddingswerk op zee
Omschrijving lessen: de kinderen zoeken de reddingsbrigade in Zandvoort. De kinderen luisteren naar de geschiedenis van de reddingsbrigade. Ze bekijken oude foto’s en zien hoe het vroeger ging. Daarna maken de kinderen een werkblad over de geschiedenis van de reddingsbrigade en maken een affiche.

Groep 6 – Visserspad
Omschrijving lessen: de kinderen kunnen bezoek krijgen van de folklorenvereniging De Wurf. Zij luisteren naar wat er vertelt wordt over de visverkoop(loop) routes van vroeger. De leerlingen onderzoeken hoe het vervoer vroeger was geregeld en kunnen een fietstocht maken over het Visserspad.

Groep 7 – Oude gebouwen
Omschrijving lessen: Nav een presentatie van de leerkracht bekijken de leerlingen oude gebouwen van Zandvoort en oude straatgezichten. In groepjes maken de leerlingen een plattegrond met de gebouwen. Ze wandelen door Zandvoort en kijken welke gebouwen er nog zijn en maken een tijdsbalk.

Groep 8 – In verzet (oorlog)
Omschrijving lessen: de leerlingen luisteren een deel van het boek ‘in verzet’ over het oorlogsleven van Hannie Schaft. Door het boek herkennen de kinderen namen uit de nabije omgeving van Zandvoort, zoals Haarlem, Bloemendaal en Overveen. Bekijken een presentatie over Zandvoort in de
Tweede Wereldoorlog en presenteren hun bevindingen.

Voor meer informatie over educatie en erfgoedleerlijn vanuit Zandvoorts Museum, kunt u contact opnemen met Yanthe Otto. Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.