Opening EK Zandsculpturen

Van 15 juli 2018 17:00 tot 15 juli 2018 19:00
Categorieën: tentoonstelling
Gezien: 3574

Vanaf 9 juli barst voor de zevende keer het Europees Kampioenschap Zandsculpturen los in Zandvoort. Het thema dit jaar is “Leonardo Da Vinci”. De deelnemers laten zich inspireren door de meesterwerken van deze geniale kunstenaar. De winnaar wordt op 15 juli bekend gemaakt. De zandsculpturen zijn naar verwachting tot november van dit jaar in Zandvoort  te bewonderen.

Het EK Zandsculpturen 2018 “Leonardo Da Vinci” is een unieke samenwerking tussen Teylers Museum, de gemeente Zandvoort en het Zandvoorts Museum. Het kampioenschap is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste evenementen van Zandvoort. Wat begon als een zandsculpturenfestival is het afgelopen jaar uitgegroeid tot een samenwerkingsverband met (inter)nationale musea.

Hilly Jansen van het Zandvoorts Museum: “Een samenwerking met Teylers Museum is een hele mooie kans. Wij verwelkomen jaarlijks ruim 5 miljoen bezoekers in Zandvoort. Met veel plezier geven we hen, in ‘Beach for Amsterdam’, een voorproefje van de tentoonstelling in Teylers Museum “Leonardo Da Vinci”.

Ook zal het Teylers Museum de 15 expositiepanelen op de Boulevard de Favauge inrichten zodat er een mooie verbinding ontstaat tussen de zandsculpturen en het beeldmateriaal dat vanaf oktober als origineel in Haarlem te zien zal zijn.

Marjan Scharloo, directeur Teylers Museum: “Het is heel bijzonder dat naast de imposante tentoonstellingen die we dit najaar organiseren ook grote zandsculpturen in het thema Leonardo Da Vinci in Zandvoort te zien zullen zijn. Leonardo da Vinci is zonder twijfel de beroemdste kunstenaar ter wereld. Da Vinci (1452-1519) was uitzonderlijk getalenteerd. Hij was niet alleen schilder, tekenaar en beeldhouwer, maar ook filosoof, uitvinder, wetenschapper, componist en humanist”.

De jury met onder meer Michiel Plomp, hoofdconservator Kunstverzamelingen van Teylers Museum en verantwoordelijk voor Leonardo-tentoonstelling buigen zich over de resultaten. Zij maken op 15 juli de winnaar bekend.

De tentoonstelling “Leonardo Da Vinci”, een unieke expositie met originele tekeningen van Da Vinci,” is van 5 oktober  t/m 6 januari 2019 te zien in Teylers Museum in Haarlem. De ticketverkoop – alleen online – start op 22 augustus”.

Het EK Zandsculpturenfestival wordt financieel mogelijk gemaakt door Holland Casino Zandvoort, Innovatiefonds Zandvoort en de Gemeente Zandvoort

Voor meer informatie: Hilly Jansen (hjansen@zandvoort.nl)