• Start
  • Pronkstuk van de dag - Viswinkel in de schoolstraat

Pronkstuk van de dag - Viswinkel in de schoolstraat

Van 19 maart 2020 11:01 tot 06 april 2020 13:01
Geplaatst door Zandvoortsmuseum
Categorieën: Activiteit
Gezien: 777

Zaterdag 28-03-2020 - Viswinkel in de schoolstraat
viswinkel in de schoolstraat

Vaste collectie Zandvoorts Museum - Korstiaan (Kees) Verkade. Haarlem, 12 oktober 1941, Nederlands beeldend kunstenaar.
Verkade werd geboren in Haarlem in een fabrikantenfamilie. Na teken- en schilderlessen bij Gerrit van ’t Net studeerde hij van 1958 - 1963 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hoewel hij reclametekenaar wilde worden, neigde hij uiteindelijk meer naar het beeldhouwen. Zijn eerste tentoonstelling had hij in de Haarlemse Vishal. Dankzij deze tentoonstelling verkocht hij twee werken aan het Frans Hals Museum. Sindsdien had hij zijn atelier in Zandvoort. In 1966 kreeg hij zijn eerste opdracht van de gemeente Haarlem voor het standbeeld Winkelen, of Stadten. Later zou hij ook internationaal doorbreken, met name in Frankrijk en Monaco, waar hij goede contacten onderhoudt met het Hof aldaar en waar hij thans ook woont en werkt.

In Zandvoort staan een aantal van zijn bronzen sculpturen. Zo ook Mannetje Zandvoort op het Burg. van Fenemaplein.

Vrijdag 27-03-2020 - Bakels collectie deel 1

bakels strand

Dit is een van de grootste schatten van het museum. Historisch beeldmateriaal vastgelegd door generaties fotografen uit de Bakels familie.In dit deel ziet u een aantal foto’s hoe het strand vroeger was. De badkoetsjes en de mensen die op het strand werkten. Maar ook de imposante gebouwen aan de Boulevard. Bakels collectie deel 1

 

Donderdag 25-03-2020 - Het Museumteam

90769648 3011047498953080 3230920243979223040 n

Dankzij het team bouwen we iedere keer weer een mooie thema tentoonstelling op.

Dankzij het team is de museumwinkel en balie open van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur (nu even niet).
Dankzij het team wordt de collectie bijgehouden.
Dankzij het team voldoen wij aan de museumnorm zodat wij kunnen werken met de landelijke museumkaart.
Dankzij het bestuur hebben we het museaal beleid op orde.
Dankzij..... nog veel meer inzet en betrokkenheid zijn wij het Zandvoorts Museumteam. Een topteam!!

 

Dinsdag 24-03-2020
bomshuit in de noordzee

Vaste collectie Zandvoorts Museum - Schilder: Hans Wacker (1868 - 1948)
Hans Wacker-Elsen werd geboren in Dusseldorf. Zijn opleiding kreeg hij daar in de Franciskaner kloosterschool. Zijn vader stimuleerde hem schilder te worden en gaf hem waardevolle kunstlessen. Wacker kwam regelmatig naar de Nederlandse kust, onder andere naar Zandvoort.
Omdat de Duitse kunst in die jaren niet goed verkocht veranderde hij zijn naam in Hans Wakker Elzen. De schilder is vooral bekend om zijn zeegezichten.
Zijn werken zijn oa. opgenomen in de collectie van het museum in Strassburg en Berlijn.

Maandag 23 maart - Zeegezicht
Zeegezicht
Vaste collectie Zandvoorts Museum - Johannes Hendrikus (Jan) WESTENDORP (1914-1990)
Beeldend kunstenaar die gedurende 1970 – 1980 in Haarlem en omgeving heeft gewerkt.
Westendorp volgde een opleiding aan de Rijksopleiding - instituut voor tekenleraren - te Amsterdam.
Hij werkte naast olieverf en aquarel ook met tin en koper en is met name bekend om de zeegezichten en sfeerbeelden uit Zandvoort.

Zaterdag 21 maart - vislopers op het strand
Visloper op het strand
Schilder: Philip Lodewijk Jacob Frederik Sadée (1837 - 1904) Vaste collectie Zandvoorts Museum. Sadée begon met schilderen op 20-jarige leeftijd. Aanvankelijk schilderde hij Bijbelse taferelen en historiestukken, later richtte hij zich op het dagelijkse leven. In Scheveningen kwam hij in aanraking met het vissersleven. Hier werd hij door geboeid en het strand en de duinen werden voor hem een bron van inspiratie, maar hij schilderde ook stadsgezichten. Kenmerkend voor Sadée zijn de heldere kleuren

Aan de Haagse Tekenacademie heeft Sadée de functie van hoofddocent vervuld. Dat Philip Sadée de werkende vrouwen prominent als hoofdthema op het doek plaatste was vernieuwend in zijn tijd. Sadée was geboeid door dit nieuwe genre en maakte een serie schilderijen met Scheveningse aardappelrooiende en lezende vrouwen, waarvan een werk in de collectie van het Rijksmuseum werd opgenomen.


Sadée was in het gezelschap van Bernard Blommers vaak te vinden in Scheveningen en Zandvoort aan Zee. Hier vonden zij de taferelen uit het vissersleven die hen aan het hart lagen, in het bijzonder de visafslag, het komen en gaan van de vissers en het wachten van de gezinnen op de vloot. Hij schilderde niet alleen de vreugde van de aangekomen vissers met volgeladen schepen, maar juist ook de momenten van vertrek waarbij de treurende vrouwen over het duin tuurden. Het onzekere bestaan of echtgenoten of zonen terug zouden keren. Net als Jozef Israëls schilderde Sadée ook het leed in de visserij. In ‘Het deel der armen’ schilderde hij treffend de arme Scheveningse vrouwen zoekende naar vissen die naast de boot of uit de viskar waren gevallen.

Vrijdag 20 maart - Het Zandvoorts Museum aan het Gasthuisplein

zandvoorts museum

Het historische pand waarin het Zandvoorts Museum gevestigd is, dateert uit 1897. Het is gebouwd als woonhuis in opdracht van mevrouw van Velzen. Aan de architectuur en de ruimtelijke indeling van het museum is nog steeds duidelijk af te lezen dat het pand oorspronkelijk de functie van gemeentelijk verzorgingstehuis had. Het oude mannen- en vrouwengasthuis.

Het in 1977 opgerichte Cultureel Centrum bezat een grote oudheidkundige collectie die in 1980 werd ondergebracht bij de Gemeente Zandvoort om verzekerd te zijn van goed beheer in de toekomst. In 1994 ontstond het Zandvoorts Museum. Het Zandvoorts Museum zet zich in om het (im)materiële erfgoed van Zandvoort te behouden. Dat wil zeggen dat het verzamelgebied zich richt op de historische en hedendaagse identiteit van Zandvoort. In de praktijk betekent dit dat het museum zich intensief bezig houdt met het beheren, onderzoeken en tonen van haar huidige collectie. Met een aanbod van activiteiten zoals lezingen en rondleidingen, maar ook de erfgoedleerlijn voor de scholen wil het museum een educatieve functie vervullen voor een zo breed mogelijk publiek.

Donderdag 19 maart - Bomschuiten op het strand

Burgermeester Beeckmanstraat Het Zandvoorts Museum
Aan het Zandvoorts museum in bruikleen gegeven door de fam. Groen. Schilder: Johannes Hermanus Koekkoek. Koekkoek werd geboren in Veere en verhuisde rond 1800 naar Middelburg. Daar ging hij werken in de tapijt- en behangfabriek van Thomas Gaal. Tegelijkertijd volgde hij een opleiding aan de Middelburgse tekenacademie. Al snel koos hij voor het schildersvak. In 1826 verhuisde hij naar Durgerdam. Aanvankelijk schilderde hij stadsgezichten met water, maar uiteindelijk specialiseerde hij zich volledig in zeegezichten. Zijn werk bevindt zich onder andere in de collecties van het Rijksmuseum en het Dordrechts Museum