• Start
  • Half Litre Heroes (HGP Zandvoort)

Half Litre Heroes (HGP Zandvoort)

Van 09 juni 2023 11:00 tot 03 september 2023 17:00
Geplaatst door Zandvoortsmuseum
Categorieën: tentoonstelling
Gezien: 1183

75 jaar geleden vonden de eerste races op het Circuit van Zandvoort plaats. De Grand Prix was het hoofdnummer, maar het was de nieuwe 500 c.c. klasse die in 1949 het publiek op de banken kreeg. De 50.000 toeschouwers zagen een superspannende race, dankzij Nederlandse deelname van Lex Beels, die in een fotofinish nipt derde werd.

De winnaar was de toen nog onbekende Stirling Moss. Meteen was duidelijk dat dit dé springplank voor nieuwe talenten was. Het jaar erop werd deze Formule 3 een officiële internationale klasse, tegelijk met de F1 en F2.  Het initiatief voor de kleine 500 cc racers werd enkele jaren eerder in Engeland genomen. Er was grote behoefte om voor weinig geld een serieuze racewagen te kunnen bouwen, of aanschaffen. Dankzij Hans Hugenholtz sr. en Piet Olyslager kreeg dit initiatief navolging ons land.

De nieuw opgerichte 500 Club Nederland groeide als kool. Velen begonnen aan de bouw van een eigen racewagen. Slechts een klein aantal daarvan zou daadwerkelijk het strijdperk betreden. In de periode tot 1953 vonden op Zandvoort in totaal 6 races voor deze formule 3 klasse plaats. Nederlandse coureurs als Lex Beels, Jos Göttgens, Dolf Dillenius, Jan Flinterman, Pim Richardson en Piet Peeperkorn verschenen aan de start. Ook in het buitenland deden ze regelmatig van zich spreken, met het professionele Beels Racing Team, dat over in eigen beheer gebouwde racewagens beschikte, voorop.

Het Zandvoorts Museum besteedt van 10 juni t/m 3 september aandacht aan deze Formule 3 racers met de expositie “Half Litre Heroes”. In het museum zijn diverse formule 3 racewagens uit die jaren te zien, waaronder de Cooper van Lex Beels en de in Nederland gebouwde Larkens. Er wordt teruggeblikt op de races, de coureurs en de auto’s aan de hand van foto’s, filmbeelden en allerhande voorwerpen. De werkplaats van Lex Beels wordt nagebouwd. Er worden vele sterke verhalen opgehaald en diverse mysteries die nog om een oplossing vragen worden gepresenteerd, zoals: waar zijn de Beels racewagens gebleven?

Zonder verleden geen toekomst: na 75 jaar zijn de Formule 3 raceklasse en Circuit Zandvoort springlevend. Vele talenten waaronder Max Verstappen gebruikten de F3 als springplank naar de top. Het Zandvoorts Museum brengt de ontwikkeling van het circuit van 1948 tot heden in beeld aan de hand van de vele spectaculaire Formule 3 races die in die jaren op het Zandvoortse asfalt zijn uitgevochten. De verschillen tussen de Formule 3 bolides van 1948 en die van 2023 worden in beeld gebracht.

Een extra attractie is er in het weekend van de Historic Grand Prix. Dan zijn de historische 500 c.c. racers in Zandvoort. Ze komen in actie op het circuit en zullen tijdens de parade op zaterdagavond naar het Zandvoorts Museum komen!

Half Litre Heroes is te zien in het Zandvoorts Museum van 10 juni t/m 3 september