• Start
  • Plastic Kingdom zet de Plastic Soep in de schijnwerpers

Plastic Kingdom zet de Plastic Soep in de schijnwerpers

Van 19 november 2020 12:27 tot 30 november 2020 14:27
Geplaatst door Zandvoortsmuseum
Categorieën: tentoonstelling, Activiteit
Labels: Juttersgeluk,
Gezien: 845

Zandvoort - Op donderdag 19 november om 17:00 uur opent wethouder Van Haeften Plastic Kingdom, een statement tegen het roekeloze gebruik van plastic. Het kasteel van 2,5 meter hoog staat op het Gasthuisplein in Zandvoort en is opgebouwd uit plastic zonder recycle code. Alle stukjes zijn door de jutters van Juttersgeluk de afgelopen jaren van het strand geraapt. Samen met kunstenaar Ap Esenbrink maakten zij dit verlichte, interactieve object.

Inspiratie voor een schone toekomst 

In Plastic Kingdom zijn honderden gevonden zandvormpjes verwerkt. Het is een contrastrijk onderdeel binnen de Zandsculpturenroute die zoals elk jaar op een schone, klimaatneutrale manier tot stand is gebracht. Binnen de muren van het verlichte kasteel wordt duidelijk hoe schadelijk plastic is voor het milieu en waarom recyclen zo moeilijk is. Het door Juttersgeluk ontwikkelde circulaire zeeppakketje laat zien dat het wél kan. Het zeepbakje is gemaakt van op het strand gevonden plastic en stimuleert mee te doen met de campagne ‘Our way to a cleaner Zandvoort’. Tot slot krijgt de bezoeker tips voor een duurzamere levenswijze en worden zij uitgedaagd zelf ideeën in te sturen om Zandvoort schoner en duurzamer te maken.

Meer duurzame projecten in Zandvoort
Zowel de gemeente als Spaarnelanden initiëren verschillende projecten waarbij duurzaamheid centraal staat. Zo start Spaarnelanden op donderdag 19 november een educatieprogramma voor de leerlingen van alle lagere scholen in Zandvoort. De gastdocenten van Plastic Circle leren de kinderen alles over de Plastic Soep en nodigen hen van harte uit het kasteel te bezoeken samen met hun ouders. Juttersgeluk neemt de kinderen in het voorjaar mee het strand op en maakt van de verzamelde doppen een lampenkap voor elke school.

Plastic Kingdom is tot eind januari te bezichtigen op het Gasthuisplein voor het Zandvoorts Museum.