Wonderkamer

In de vitrines van de Wonderkamer staan bijzondere voorwerpen. Kom eens kijken naar al deze voorwerpen en zie hoe Zandvoort zich in de negentiende eeuw heeft ontwikkeld van vissersdorp tot de badplaats die het nu is.

U ziet het verhaal van de bomschuiten en de vissers, maar ook van de visloopsters die dagelijks met circa 30 kilo vis op hun rug door de duinen van Zandvoort naar Haarlem liepen om daar hun vis te verkopen.

U komt iets te weten over het verschil tussen de korte en de lange kanten sierkap van de vrouw, hoe deze geplooid werd en welke sieraden bij de kap gedragen werden.

In de vitrines zijn diverse voorwerpen van de luxe hotels te bewonderen. Wist u dat de eerste toeristen vanaf 1818 naar Zandvoort kwamen via de net aangelegde Zandvoortselaan? Zij verbleven in hotel Driehuizen of hotel Groot Badhuis dat voor die tijd zeer luxueuze hotels waren.
Vanaf 1881 kwamen er via de spoorlijn Amsterdam-Zandvoort zelfs buitenlandse koninklijke gasten naar Zandvoort. Zij genoten van de luxe entourage van de Passage, het Kurhaus, het Grand Hotel Wüst of Hotel Von Kaufmann.

De bekendste buitenlandse gast in Zandvoort was keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije (Sisi) die in 1884 en 1885 enkele weken in Zandvoort verbleef.

Tegenwoordig kun je alles aantrekken wanneer je naar het strand gaat: een badpak, bikini, of een zwembroek of je kunt naar het naaktstrand. In de tijd van de welgestelde gasten in de luxe hotels was dat heel anders. Zij huurden een badkoets, een badkostuum en baddoeken en werden met de badkoets een stukje in de zee gereden. Een badvrouw of badman hielp hen via de trap aan de achterkant in zee te stappen en de luifel aan de voorkant zorgde er voor dat de mensen aan het strand hen niet konden zien.

Wist u dat de eerste autorace in Zandvoort op 3 juni 1939 werd gereden door de straten van Zandvoort Noord en dat de fundering van het huidige circuit na de Tweede Wereldoorlog is gemaakt van het puin van de door de Duitse bezetter gesloopte luxe hotels en de prachtige serviezen?


Dit is slechts een klein deel van het verhaal van Zandvoort. Wilt u meer te weten komen? Bezoek het Zandvoorts Museum en lees het volledige verhaal uit het boekje “De Wonderkamer”.