Trio Mosquitos

Dachten de Zandvoorters in het najaar verlost te zijn van die hinderlijke steekbeestjes, neemt het Trio Mosquitos bezit van Zandvoort. Heel Zandvoort? Nee, natuurlijk niet. Het illustere Trio Mosquitos uit muggenstad Haerlem, strijkt namelijk van 6 oktober t/m 19 november neer in het Zandvoorts Museum voor een prikkelende tentoonstelling van hun bekende en onbekende kunstwerken.

Alle drie de Mosquitos zijn bij het publiek bekende, gelouterde, zelfs gelauwerde Haerlemsche kunstenaars. Zeker als je de afgelopen jaren in de vroege ochtend de trein naar je werk nam, het Patronaat in Haerlem met een bezoek vereerde, of in plaats van je telefoon of tablet, als broodnodige afwisseling een tijdschrift of krant in je handen nam, op zoek naar de dagelijkse cartoon c.q. illustratie.

Maar wie zijn die tekenaars van Trio Mosquitos dan en waar ken ik deze kunstenaars van? Tijd voor een kennismaking met deze Haerlemsche Mosquitos die hun sporen in de wereld van de figuratieve kunst ruimschoots hebben verdiend en nagelaten.

De eerste Haerlemsche Mosquito is © Roel Smit. Velen onder ons kennen zijn werk. Zeker, als je wel eens naar het Patronaat bent geweest. Zijn affiches van en voor (on)bekende bands uit de omgeving van Haerlem en ver daarbuiten zijn op het netvlies van menigeen gegrift en/of hebben zich in het onderbewustzijn genesteld. Ook is Roel bekend van zijn iconische covers voor Large, die hij jaren heeft verzorgd.

De tweede Haerlemsche Mosquito luistert naar de artiestennaam © Schwantz. Hij is het meest bekend van zijn dagelijkse strip Beestjes in de krant Metro. In de vroege ochtend begon menig treinreiziger de werkdag na het lezen van zijn strip Beestjes met een schaterlach. Buiten Beestjes beheerst hij nog meer tekenstijlen. Berucht van zijn hand, is de compromisloze truckerstrip Mr. Mack, bekend van Zone 5300.

De derde en laatste Haerlemsche Mosquito die zijn prikkelende werk in het Zandvoorts Museum toont, is © TRIK. Een veelzijdig kunstenaar en winnaar van onder andere de Inktspotprijs (prijs voor de beste politieke cartoon) Je komt zijn werk tegen in vele papieren media, zoals: het Algemeen Dagblad, diverse regionale dagbladen, Het Parool en Villamedia Magazine. Hij publiceert zijn politieke cartoons op het digitale platform van getekende journalistiek: 'Drawing The Times'.

Begint het al te kriebelen of heb je zelfs jeuk gekregen? Klamboe meenemen en jezelf insmeren met citroen balsem, wordt bij een bezoek aan de tentoonstelling Trio Mosquitos aangeraden. Wil je één van de leuke t-shirts scoren van deze mooie tentoonstelling, kijk dan op https://ekskwizit.com/nl/unieke-cartoon-colab

      comments