The Elements

De tentoonstelling The Elements is een prelude van The Amsterdam Beach Art Biennale, een tweejaarlijks multi- en interdisciplinair festival waarvan de pilot in 2015 is gepland. Het Zandvoorts Museum dient als gastlocatie. De tentoonstelling The Elements focust op de beeldende kunst, een belangrijk en gezichtsbepalend bestanddeel van de biënnale. 

04/12/2013-02/03/2014   •   13:00-17:00 uur  

Deelnemende kunstenaars: Maurice Braspenning, Irina Birger, Caroline de Bruijn, Charlotte Dumas, Tamar Frank, Wineke Gartz, Frank Havermans, Admire Kamudzengerere, Keetje Mans, Jacco Olivier, Inge Reisberman, Marcel van der Vlugt, Hans Wilschut.

De biënnale volgt het strandseizoen en is van mei t/m augustus te zien, horen en beleven. Het festival zal allerlei soorten cultuur in zich verenigen zoals locatietheater, film, dance & moderne en klassieke muziek, dans, mode, beeldende kunst, belevingskunst, locatiegebonden kunst, landmarks en lichtkunst.

Under Construction - Amsterdam Beach Art Biennale, omdat Zandvoort de badplaats is van Amsterdam en breder, de Metropool Regio Amsterdam. Een biënnale waarvan het overall concept staat maar de organisatie nog volop in ontwikkeling is.

De tentoonstelling - The Elements werpt de schaduw van dit evenement vooruit en licht ook een tipje van de sluier voor wat betreft de ambitie van de makers -  met kunstenaars van formaat, maar van zeer divers pluimage. Die zich van verschillende media bedienen zoals diverse vormen van fotografie, video kunst, performance, installatie kunst, lichtinstallaties, schilderkunst en beeldhouwkunst en de verschillende subthema’s verbeelden. Soms doen zij dat in letterlijke zin, soms in overdrachtelijke zin en alles daartussen. Gastconservator: Aart van der Kuijl.

Thema - De Elementen, The Elements vormen tezamen het overkoepelend thema waaruit de subthema’s Water, Vuur, Aarde en Lucht zijn gekristalliseerd. De eerste vier edities van de biënnale staan respectievelijk in het licht van een van deze elementen.

Setting - Het thema is een verwijzing naar de cyclus van de natuur die in de setting van de biënnale aan de kust - het strand, de duinen, de zee – zeer tastbaar is. Soms is het hier kalm en vredig, dan weer gevaarlijk, verraderlijk of woest en onstuimig.

Locatie biënnale - Toen Zandvoort nog een vissersdorp was, eisten de elementen regelmatig hun tol, maar was het daardoor ook een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. Daarnaast werd er gekuurd en lichamelijk hersteld, maar ook gevochten op leven en dood. Het is en was halen en brengen - ook anno 2013.     

      comments