CIRCUS @ Zandvoort

Van 5 mei t/m 11 juni is in het Zandvoorts Museum de expositie “Circus @ Zandvoort” te bewonderen. Het circus is al anderhalve eeuw de meest pure vorm van entertainment. Pas sinds enkele jaren is circus onderdeel van het nationale cultureel erfgoed. Aan de hand van voorwerpen, affiches, kleding, foto's en uitgebreide informatie krijg je als bezoeker een compleet beeld van het ontstaan en de ontwikkeling van het circus.

Circus en Zandvoort Waarom deze expositie juist in Zandvoort plaatsvind? Zandvoort heeft een rijke circushistorie. Zo opende anno 1903 in Zandvoort aan de Dr. Johan G. Mezgerstraat een heus circusgebouw haar poorten. Het Olympia Palace was het Carré van Zandvoort, want het hebben van een vast circusgebouw paste perfect bij de overgang van vissersdorp naar mondaine badplaats. Op 4 augustus 1921 brand het gebouw helaas af. Jammer, wie weet hadden we anders nu nog, net als Scheveningen, een circustheater gehad. De band tussen circussen en Zandvoort is gebleven. Zo opereerde Circus Rigolo vanuit Zandvoort en het Staatscircus van Moskou-Holiday was regelmatig op het Circuitterrein te vinden. Het is dus hoog tijd voor een expositie waarin de geschiedenis van deze boeiende cultuurvorm in de schijnwerpers gezet wordt. De Nederlandse circusfotograaf Piet-Hein Out heeft een deel van zijn uitgebreide circuscollectie uitgeleend aan het museum.

Carré, Boltini, Strassburger, Mikkenie, Van Bever, het waren bekende circussen uit het verleden. In het Zandvoorts Museum komen zij weer even tot leven. Maar uiteraard is er ook aandacht voor het hier en nu. Circus nog nooit zo populair geweest in Nederland! Je ziet het overal terug. Luchtacrobaten bij de Nationale Opera, moderne dans mengt zich steeds meer met acrobatiek en uiteraard reizen er jaarlijks diverse circussen door ons land. Hetzij in een tent, hetzij op het toneel. Sommige met een traditionele show, anderen weer heel modern. Meer dan 60 circusproducties waren er alleen al in 2015 in ons land te zien.

Het Zandvoorts Museum is geopend van woensdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur.
Jeugd tot 18 jaar heeft gratis toegang, volwassenen betalen slechts drie euro.
Iedere bezoeker krijgt het entreegeld terug in de vorm van een kortingsbon van €3,- voor Magic Circus, het Amsterdams Stadscircus dat in augustus in Zandvoort te zien zal zijn.

      comments