Abstractie in Nederland anno 2015 in Zandvoorts Museum

Vanaf vrijdag 6 maart 2015 is de tentoonstelling 'ABSTRACTIE IN NEDERLAND ANNO 2015' in samenwerking met René de Vreugd als gast-curator in het Zandvoorts Museum te bezichtigen. Met een selectie van 10 vooraanstaande, innoverende, nog levende, kunstenaars binnen de lyrische abstractie van de afgelopen 20 jaar. Gevestigde kunstenaars die zich blijven innoveren en daarbij een duidelijk herkenbaar persoonlijk signatuur hebben ontwikkeld binnen de abstracte kunst.

In alfabetische volgorde zal de bezoeker werk gaan zien en de mogelijkheid krijgen werk te kopen van:
AD ARMA (schilderijen en geblazen glas)
ARVEE (olieverf schilderijen)
HANS van HORCK (schilderijen gemengde techniek en beelden in steen)
JAN KEES LANTERMANS (beelden in steen)
JAN van LOKHORST (olieverf schilderijen)
EELCO MAAN (Schilderijen gemengde techniek)
MIEKE PONTIER (objekten in geblazen glas en keramiek)
WILLEM van SCHEIJNDEL (schilderijen gemengde techniek)
KAREL VREEBURG (beelden in steen) en
RON van der WERF (schilderijen gemengde techniek).

De gedachte achter deze unieke verkoop tentoonstelling is het publiek te laten zien dat er grote verschillen bestaan binnen de lyrisch abstracte schilder - en beeldhouwkunst. De werken van de exposerende kunstenaars ' bijten' elkaar niet terwijl ze toch allen een gelijke stijlrichting zijn toe te schrijven. Het werk kan elkaar ook niet bijten, daar abstractie in feite een vrije interpretatie is van de werkelijkheid onder invloed van de emoties en het vermogen van de kunstenaar om alle ingegeven dogma's en 'dwanghandelingen' los te laten. Pas als dit proces zich in de geest van de kunstenaar voltrekt, kan de eigen interpretatie van de werkelijkheid naar buiten treden.

De keuze voor het materiaal is daarbij ook een natuurlijke keuze : op het moment dat je als kunstenaar binnen de abstractie een weg gaat bewandelen die anderen al hebben bedacht, gaat je signatuur verloren. Je signatuur ontstaat uitsluitend door de wijze waarmee jij je emotie loslaat in je materiaal en de werkelijkheid abstract weergeeft. Het is het signatuur welk ervoor zorgt dat juist jouw werk een duidelijk onderscheid maakt en boven de massa uitsteekt.

Bij alle kunstenaars heeft zich zo een signatuur ontwikkelt en het is voor het publiek fascinerend om dat te zien en te onderscheiden.

De verkoopexpositie 'ABSTRACTIE IN NEDERLAND ANNO 2015' kan worden bezocht van 6 Maart tot 12 April 2015.

Bijgaande illustratie : schilderij van Arvee, ' Verfrissend' . 100 x 100 cm. olie op linnen.

      comments