Visserspad

Tot het einde van de negentiende eeuw liepen vislopers – mannen, vrouwen en kinderen- , vanuit Zandvoort dagelijks met zware manden op de rug over het Visscherspad naar Haarlem. Op de Grote Markt verkochten ze hun waar op de Zeevismarkt. Dagelijks trokken vissers de zee op om schol en kabeljauw te vangen. Eerst met platbodems, maar vanaf het midden van de 18e eeuw met iets grotere ‘bomschuiten’.

De vangst van de dag werd aan het strand uitgeladen en bij de ‘Visafslag’ op het strand bij opbod verkocht. Na de visafslag werd de vis in rieten manden gedaan en met een kar, een ezel of lopend naar Haarlem gebracht. Tot ver in de 19e eeuw kon men dagelijks vele zwaar beladen vislopers (m/v) zien die op blote voeten of alleen met kousen aan over het zanderige Visserspad naar de herberg Kraantje Lek sjouwden. Bij Kraantje Lek trokken ze hun klompen weer aan, om vervolgens het laatste stuk naar de Grote markt in Haarlem te lopen.
Later werd parallel aan het Visserspad de tramlijn aangelegd.

Na hun lange wandeltocht kwamen de vislopers in Haarlem aan. Op de Grote Markt was de Vishal gelegen, waar dagelijks de vismarkt werd gehouden. Vis uit de rivier werd een klein eindje verderop bij de Riviervischmarkt verkocht.

In de loop van de 19e en 20e  eeuw heeft Zandvoort zich ontwikkeld van vissersdorp tot populaire badplaats. Steeds meer vissers veranderden van beroep. Want zo langzamerhand was er meer te verdienen aan het toerisme dan aan de vissen. Zo verdween de visserij langzaam maar zeker uit Zandvoort. De vissers die overbleven vertrokken naar IJmuiden omdat daar een haven en een vismarkt was. Dan kon je meteen je vangst verkopen, in plaats van eerst helemaal naar Haarlem te moeten lopen!

Tijdens het project maken de leerlingen kennis met het proces van vissen in de zee tot de visverkoop in Haarlem. Daarnaast leren ze hoe in de loop van de tijd het vissen een minder belangrijke rol kreeg door de komst van het toerisme en hoe het gebruik van het Visserspad op een gegeven moment werd vervangen door de tram.

Onderdeel van het project is een bezoek op school door Folklorevereniging De Wurf.  Aan de hand van attributen, kleding en toneel maken zij de geschiedenis van Zandvoort als vissersdorp levendig.