Reddingwerk

Het project Reddingswerk gaat over het werk van de Reddingsbrigade en de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij en hun geschiedenis, in het bijzonder in Zandvoort.

Het gevaar van de zee is van alle tijden. Vissersvrouwen stonden gespannen op de uitkijk wanneer de vissers weer thuis zouden komen. De boten waren vroeger lang niet zo sterk en stevig als nu en er kwamen regelmatig tragische ongelukken op zee voor.
Al in 1824 werd de Noord- en Zuid-Hollandsche Reddings-maatschappij opgericht. Er werden negen boten gebouwd, waarvan er één in Zandvoort kwam te liggen. Ieder jaar werden zo’n tien tot twintig mensen gered; dat betekent dat de reddingsmaatschappij zeker niet voor niets werd opgericht.
Het reddingswerk werd verricht met roeiboten, die met de hulp van paarden in het water werden gereden. Dit was een spectaculair gezicht, want de paarden waren doodsbang voor de golven en moesten enorm worden opgejut om toch het water in te gaan. Het werk was en is gevaarlijk en dat geldt ook voor de leden van de Reddingsbrigade.

Behalve de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij is er namelijk ook de Reddingsbrigade. De mensen van de Reddingsbrigade zie je altijd op het strand. De Zandvoortse reddingsbrigade werd opgericht in 1922. Zandvoort werd een steeds drukkere badplaats en er was behoefte aan een groep mensen die zou zorgen dat zwemmers in de problemen werden gered. De reddingsbrigade van Zandvoort heeft badposten op het strand, waar badgasten terecht kunnen met vragen, verwondingen, als ze iets of iemand kwijt zijn, enzovoort. In het begin was het nog een beetje behelpen met een legertent, maar al snel kwam er de eerste houten post in 1926. Nu zijn er twee reddingsposten: post Ernst Brokmeijer in ‘Zuid’ en post ‘Piet Oud’ in Noord.
Ernst Brokmeijer en Piet Oud waren leden van de Zandvoortse reddingsbrigade die overleden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Was het in 1925 nog één motorbootje, anno nu heeft de Zandvoortse reddingsbrigade maar liefst 11 boten en 2 auto’s. De Reddingsbrigade doet veel meer dan het redden van drenkelingen. De Reddingsbrigade verzorgt cursussen reddend zwemmen, waarschuwt badgasten voor gevaren, helpt ze door bijvoorbeeld het uitdelen van polsbandjes voor de kinderen waarop je een telefoonnummer kunt noteren, zoekt verloren kinderen, verzorgt de eerste hulp bij ongelukken en ga zo maar door.
Werken bij de Reddingsbrigade of Reddingsmaatschappij is onbetaald, maar mooi werk. Vanaf 12 jaar mogen kinderen bij de Reddingsbrigade, om de bij de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij te mogen varen moet je 18 jaar zijn.

Een bezoek aan de Reddingsbrigade in Zandvoort maakt deel uit van het programma.