Lesbeschrijving groep 8

Themaboek: In verzet

Les 1 Introductie van het thema

Nodig:
* Powerpointpresentatie ‘Zandvoort in de Tweede Wereldoorlog’

Zelf verzorgen:
* Digibord
* Computer

Bekijk en lees samen deze powerpointpresentatie.  
Bekijk ook de oorlogsdocumenten: verzetskrant, de Zandvoorter courant uit 1943, postzegels van Hitler, knijpkat (proberen mag!), persoonsbewijzen (iedereen moest dit hebben, een soort paspoort), amateursigaretten, foto’s van het koninklijk huis die bij wijze van verzet werden uitgedeeld, de koperen granaathulzen (hier werden na de oorlog soms vazen van gemaakt) en voedselbonnen.

Les 2 Webles

Nodig:
* Computer met internetverbinding

De leerlingen kunnen individueel aan deze webles werken. Door te klikken op de links komen ze op de juiste webpagina om de antwoorden op de vragen te vinden. De antwoorden kunnen worden ingevuld in de speciale tekstvakken.

Bekijk de webles “Zandvoort in de Tweede Wereldoorlog”

Les 3 Bezoek aan Bezoekerscentrum de Zandwaaier en de Eerebegraafplaats

In de leskist vindt u de uitgebreide informatie van De Zandwaaier over het educatieve programma dat gereserveerd kan worden voor groep 8. Het is beslist de moeite waard om hieraan mee te doen!

Een school kan kosteloos zelfstandig met een groep een bezoek brengen aan de Eerebegraafplaats. De Zandwaaier wil alleen graag wel tevoren op de hoogte gesteld worden als een school dat van plan is, om te voorkomen dat meerdere groepen dit tegelijk doen.
(NB u hoeft dus niet verplicht het educatieve programma in de Zandwaaier te doen)

Als u wel een begeleider vanuit de Zandwaaier mee wilt (dit kan een boswachter zijn of een van hun vrijwilligers die dit al jaren doen), dan moet u een groepsaanvraag doen, tenminste 3 weken van te voren. Dit kost € 60,- . en kan het hele jaar door op alle dagen, afhankelijk van beschikbaarheid van een begeleider natuurlijk.

Het educatieve programma dat in de Zandwaaier gedaan kan worden over het verzet, is alleen in april en mei beschikbaar. Dit kan in combinatie met een bezoek aan de Eerebegraafplaats worden geboekt.
Voor meer info en kosten zie: http://www.nmewijzer.nl/lesaanbod/aanbodoverzicht.php?alleenlescentrum=np