Lesbeschrijving groep 6

Les 1 Introductie van het thema
Nodig:
* Powerpointpresentatie
* Werkbladen ‘Visserspad’

Zelf verzorgen:
* Digibord
* Computer

Bekijk samen het filmpje. Door op locaties te klikken, komt informatie over het betreffende punt op het Visserspad tevoorschijn.
Na afloop van het filmpje kunnen de leerlingen het Visserspad zelf visualiseren op hun werkblad. Knip de foto’s van het ene blad uit en plak ze op de juiste volgorde op het andere blad.


Les 2 Bezoek van Folklorevereniging De Wurf

Maak een afspraak met Folklorevereniging De Wurf via het Secretariaat:

Mevr. Mieke Hollander
Const Huygensstraat 15
2041 NL Zandvoort
tel. 06 20173882
e-mail: mieke.hollander@casema.nl

Kijk eens op de website: www.dewurf.nl voor meer informatie.

De Folklorevereniging De Wurf is opgericht op 1 februari 1948 als Buurtvereniging en later uitgegroeid tot Folklorevereniging. De naam De Wurf is ontleend aan een plaats bij het strand, waar vroeger de bomschuiten werden gebouwd, want Zandvoort was vroeger een vissersplaats. De klederdracht van Zandvoort is de Rijnlandse dracht.

Optredens
De Wurf brengt jaarlijks een toneelstuk op de planken, en laat dan zien wat er vroeger zoal gebeurde, o.a. over de gebruiken in Zandvoort, de visserij, de aardappelteelt en het badleven. Tevens presenteert De Wurf een uitgebreide kledingschouw waar kleding rond 1870 getoond wordt van o.a. een werkvrouw een vissersvrouw en een vrouw in burgerdracht met bijbehorende sieraden en hoe die vroeger werden gedragen, een visloper, een garnael – en schelpenvisser en het badleven waaronder een waadkostuum, een badvrouw en badman en vele andere drachten en beroepen. Tevens laten we regelmatig een visafslag zien, zoals die vroeger op strand gebeurde, na aankomst van de bomschuiten.

 

Les 3 Quiz
Nodig:
* Powerpoint Quiz
* pdf invulkaartjes quiz
* Twee of drie belletjes voor twee of drie finalistenteams.

Zelf regelen:
* Prijsje voor de winnaars

Verdeel de klas in tweetallen. Ga dia voor dia langs de quiz-vragen, de rest wijst zich vanzelf.
Als het eerste deel van de quiz is afgelopen, kunnen de teams hun invulkaartje uitwisselen en van elkaar de antwoorden nakijken.
De twee of drie teams die het beste hebben gescoord, spelen de finale tegen elkaar. Deze finalevragen zijn ook in de powerpoint verwerkt.