Over de collectie

Schilderijen
De collectie schilderijen van het Zandvoorts Museum bestaat voornamelijk uit schilderijen van negentiende-eeuwse schilders, zoals J.F. Hulk (1829-1911), Johannes H.B. Koekkoek (1840-1912) en David A.C. Artz (1837-1890). Deze schilders zijn geliefd om hun landschappen en zeegezichten.

Een bijzonder stuk uit de collectie is ‘Een buurtje te Zandvoort’ van Jan H.B. Koekkoek. Dit impressionistische schilderij laat goed zien hoe het er rond 1900 in Zandvoort uit moet hebben gezien en welke schildersstijl in deze periode ‘modern’ was.

Daarnaast biedt de collectie schilderijen een representatief overzicht van recentere hedendaagse kunstenaars uit Zandvoort en omgeving.

Tekeningen, prenten en foto’s
Het Zandvoorts Museum is daarnaast in het bezit van een collectie tekeningen, prenten en foto’s. Selecties uit de verzameling worden gepresenteerd in vaste- en wisseltentoonstellingen. Een bijzonder stuk uit deze collectie is een pentekening van Joseph Teixeira de Mathos (1892-1971). Hij tekende een dorpgezicht van Zandvoort, vanuit de oude watertoren en kleurde deze naderhand in.

De fotocollectie telt ruim 15000 oude foto’s die het leven in Zandvoort, vanaf het moment dat de fotografie haar intrede deed tot op heden, verbeelden. In 2002 is de collectie Bakels toegevoegd aan de verzameling van het museum.

In de studiezaal kunnen belangstellenden prenten, tekeningen en foto’s uit de verzameling op aanvraag bestuderen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het de informatiebalie van het Zandvoorts Museum, tel. 023-5740280.